Πάτρα: «Ταξιδιωτικόν»- Για μία μόνο βραδιά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Τρίτη 28 Απριλίου 2015,


xjjnkesrdq553a0041d0a68

To ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η Σπίζα παρουσιάζουν τη συναυλίαΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΝ για μία μόνο βραδιά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, την Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 21.30. Δύο εξαίρετοι μουσικοί-αυτοσχεδιαστές, ο δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας Μάνος Αβαράκης, και η συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη συνοδοιπορούν σε ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι. Περνώντας από μελωδίες όλων των εποχών, από το προκλασσικό κονσέρτο του Vivaldi μέχρι το soundtrack του νονού, από την Κάρμεν μέχρι το «Νυχτοφάναρο» της Σοφίας Καμαγιάννη (για ηχογραφημένους ήχους πνευστών και πιάνο), από το «Αve Μaria» μέχρι το αποκορύφωμα ευφάνταστων αυτοσχεδιασμών πάνω σε πολύ γνωστά τραγούδια, δημιουργούν με τη φυσαρμόνικα, τις φλογέρες μπαρόκ και το πιάνο μια ιδιαίτερη μουσική ατμόσφαιρα και χαρίζουν στο κοινό μια πρωτότυπη ηχοχρωματική εμπειρία.

Ανάμεσα στα κομμάτια του προγράμματος είναι και το «Μαλλιά κουβάρια», από τη μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη για το ομώνυμο θεατρικό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε το 2008 στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (σκηνοθεσία Κ.Τσιάνος).

Το «ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΝ» έχει ήδη παρουσιαστεί αρκετές φορές σε συναυλιακούς χώρους της Αθήνας και το Χόρτο Πηλίου, με πολύ μεγάλη επιτυχία και ζεστή ανταπόκριση κοινού και δημοσιογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάνος Αβαράκης έχοντας μια αξιοζήλευτη πορεία δεκαετιών δίπλα σε μεγάλες μουσικές μορφές, καθιέρωσε τη φυσαρμόνικα στα ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας.

Συντελεστές:

Μάνος Αβαράκης, φυσαρμόνικα / φλογέρες μπαρόκ

Σοφία Καμαγιάννη, πιάνο

Ινφο:

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Ώρα Έναρξης: 21.30

Είσοδος: 8€,  5€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, σπουδαστές Ωδείων)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2610 273613  www.dipethepatras.gr

Βιογραφικά συντελεστών:

ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΑΓΙΑΝΝΗ συνθέτρια-μουσικός-εκπαιδευτικός

Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων. Χρησιμοποιεί συχνά ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα έργα της σε συνδυασμό με ακουστικά όργανα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις πολύτεχνες παραστάσεις.

Έργα της  ενόργανης μουσικής και ηλεκτροακουστικά έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, την Αγγλία (Λονδίνο),την Ιταλία (Val Tidone, Piacenza), την Ολλανδία (Άμστερνταμ) και τις ΗΠΑ (2006,2008, 2009 διεθνές φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής μουσικής γυναικών, 2009 «3Χ3- Μουσική από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ» Βαλτιμόρη-Βιρτζίνια, 2011 Livewire Festival, 2011 IAWM Congress, Arizona).

Έχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσικά σύνολα (Kreutzer Quartet, Καμεράτα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, L’Αnima, Κρούσσις, κ.ά.)και σολίστες. Το έργο της «Words without words» επελέγη από τηνΕuropean Broadcasting Union (EBU)  Ars Acustica στο διπλό CD που εξέδωσε για τον εορτασμό των 20 χρόνων της.

Έχει γράψει τραγούδια, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Θ.Ο.ΕΠ.Π, Θέατρο Πολιτεία, θέατρο Βαφείο, Goldsmiths College, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες Κώστα Τσιάνο, Διονύση Βούλτσο κ.α.), για ταινίες μικρού μήκους και video art, και για εγκαταστάσεις (installations). Τα 2 τελευταία χρόνια έγραψε τη μουσική για τις τραγωδίες «Πέρσες» (ΚΘΒΕ, 2014) και «Αγαμέμνων» (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,2013) σε σκηνοθεσία Ν.Κοντούρη.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση) με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και θέατρα. Την περίοδο 1992-2000 συμμετείχε ως μουσικός και ενορχηστρωτής στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση) με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και θέατρα.

Την περίοδο 2003-2007 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπου μαζί με τη Δώρα Παναγοπούλου παρουσίαζαν την εκπομπή «21ος –Τάσεις και Πειραματισμοί)».

Tα τελευταία χρόνια έχει συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Για την περίοδο 2011-13 ήταν υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Ανιχνεύοντας τον 20ο αιώνα», σε συνεργασία με την Καμεράτα, ενώ την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά για το πρόγραμμα «Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ου αιώνα» σε συνεργασία με το σύνολο “Artefacts”. Tην περίοδο 2005-2009 ήταν υπεύθυνη παρουσίασης στα εκπαιδευτικά  προγράμματα των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Από το 2013 διδάσκει μουσική σύνθεση στον μετεκπαιδευτικό κύκλο μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff (σχολή Μωραίτη).

Eίναι ιδρυτικό μέλος του καλλιτεχνικού σωματείου “Σπίζα”.

Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, κλασσικά κρουστά, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, σύγχρονη σύνθεση (MMus,Goldsmiths College – University of Londοn) και μαθηματικά (πανεπιστήμιο Πατρών, πανεπιστήμιο Leeds).

Δισκογραφία: «Η Αποβάθρα» (οργανική μουσική, 1999, Palmos)

«Στων άστρων την άλω»  (μελοποιημένη ποίηση, 2008, 64millimetres)

«Lovely echoes» (Μουσικές του μεσαίων και του 21ου αιώνα σε παράθεση και σύνθεση, 2012, ομάδα Σπίζα)

«Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ»-συμμετοχή (19 συνθέτες μελοποιούν K. Παλαμά, 2004, Πανεπιστήμιο Αθηνών).

«Μια απάντηση» – συμμετοχή (συλλογή αντιφασιστικών τραγουδιών από Kollektiva-Ελληνοφρένεια, 2013,Phonograph)

ΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ, φυσαρμόνικα – φλογέρες μπαρόκ

Ο Μάνος Αβαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα.

Στα 1985 πήρε το Diplome superieure d΄execution από την Ecole Normale de Musique στο Παρίσι ως υπότροφος του Γαλλικού Κράτους για τα φλάουτα με ράμφος σε ρεπερτόριο της περιόδου Μπαρόκ (1600-1750).

Βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, την έχει καθιερώσει αυτοτελώς στα ορχηστρικά σύνολα που συμμετείχε ως σολιστική συνοδεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχει συμπράξει στην ορχήστρα του Μ. Θεοδωράκη σε μεγάλη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική (1977-1978) όπου μάλιστα πήρε ιδιαίτερα εγκωμιαστικές κριτικές (Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Μόναχο κ.α.). Ο Μάνος Χατζιδάκις εκτιμώντας τις δυνατότητές του έγραψε γ’ αυτόν, ένα αρκετά απαιτητικό μέρος στο έργο Μύθοι μιας Γυναίκας. Με το Χρήστο Λεοντή συνεργάζεται ανελλιπώς, από το 1973, ενώ με τη Νένα Βενετσάνου από το 1978.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 600 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους περισσότερους Έλληνες «τραγουδοποιούς», καθώς και σε εκτεταμένη δισκογραφία. Είναι ο μοναδικός, στην Ελλάδα τουλάχιστον, που έχει καλλιεργήσει την τεχνική του διαύλου, παίζοντας συγχρόνως με δυο διαφορετικές φλογέρες, επίσης χειρίζεται με πρωτότυπη τεχνική, το αφρικάνικο όργανο καλίμπα.

Έχει συμπράξει σε θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο (Ηρώδειο – Επίδαυρος), το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης επί Κ. Κουν. Έχει αναδείξει δε τις σολιστικές δυνατότητες των οργάνων που παίζει, σε ειδικές εκπομπές της τηλεόρασης και του Γ΄ Προγράμματος (κατόπιν προσκλήσεως του Μ. Χατζιδάκι). Επίσης έχει συμμετάσχει σε ταινίες των Θ. Αγγελόπουλου, Ζιλ Ντασέν, Μ. Κακογιάννη κ.α..

Από το 1996 συμμετέχει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (μαέστρος Μ. Λογιάδης), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο.

Από το 1985 – 2005 δημιούργησε την Τάξη φλάουτου με ράμφος και φυσαρμόνικας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (πρώτος διευθυντής Γιώργος Κουρουπός), όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατέθεσε πρόγραμμα ολοκληρωμένων μουσικών σπουδών των φλάουτων με ράμφος, σύμφωνα με τα επίπεδα σπουδών της Ελληνικής Μουσικής Εκπαίδευσης. [Στα 1996 μετά τον τίτλο Διπλώματος φλογέρας που του απενεμήθη, ο αριστούχος μαθητής του Γ. Σταθόπουλος (16 ετών τότε) έπαιξε σε ειδική συναυλία το κονσέρτο Νο 2 (La Notte) του Antonio Vivaldi συνοδευόμενος από την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (μαέστρος Αλεξ. Μυράτ) με μεγάλη επιτυχία]. Επίσης από το 1985 έως πρόσφατα δίδαξε σε Αθηναϊκά Ωδεία έχοντας απονείμει τίτλους Πτυχίων και Διπλωμάτων σε αριστούχους μαθητές.

Στα 1996 ο Μουσικός Οίκος Φ. Νάκας, εξέδωσε εργασία του για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό τον τίτλο 21 Ελληνικά Ταξίδια διασκευές παραδοσιακών σκοπών για σύνολο (Ντουέτο φλογέρες με πιάνο, τρίο και κουαρτέτι).

Τέλος, η μουσική παράσταση Eικόνες μουσικής … σε ηχοχρωμάτων τόπουςόπου εκτός από τα σολιστικά κομμάτια έχει μελοποιήσει κορυφαίους Έλληνες ποιητές (Σεφέρης, Ελύτης, Καβάφης κ.α.) και τα παρουσίασε με τους συνεργάτες του σε συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές (Παρνασσός, Ιανός, Καλαμάτα, Αγριά Βόλου, Χόρτο Πηλίου, Πάρος κ.α.).

Στον παρόντα χρόνο συνεργάζεται με τη συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη όπου παρουσιάζουν ένα εντελώς ιδιαίτερης δομής και «ατμόσφαιρας» πρόγραμμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s